Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

DNEVNIK OSTARJELE FRAJLE

DNEVNIK OSTARJELE FRAJLE

journal femme bOsniaque Poesie Aphorismes Dnevnik Bosna aforizmi Poezija Kratke priče

DANILOV OPRKANJ

Publié par Nermana BEGAGIC sur 5 Décembre 2015, 08:23am

U 16.om vijeku je ova ulica imala pokrivene dućane pa se, kao i sve takve zvala "oprkanj". Onda je između 1918 i 1941 postala ulica Danila Ilića, jednog od članova Mlade Bosne koji su izvršili atentat na Ferdinanda. Između 1941i 1945 su joj ukinuli ime i postala je opet samo "oprkanj" da bi joj Juga vratila Danilovo ime koji je, usput u, u toj ulici i rastao.

Opet rat i opet promjena imena, 1993 zvanično, Danilo se skida sa eksera a ulica postaje sada velikim slovom "Oprkanj". Jadna ulica, koliko puta su joj mijenjali i vraćali ime da je na kraju postala spomenik samoj sebi.

Ove spodobe pod "šeširićima" smo seka i ja ovoga ljeta u Oprknju na Baščaršiji, ma smijale smo se na sav glas ružnu nazivu ulice; ja bih rađe Danila, ali dođoše Novi ...Kako li im samo naumpade 1993., usred one ratne ujdurme, mijenjati ime ulice, pitala sam se.

Kada bolje razmislim ispada da nam ratovi služe za obnovu naziva ulica i skokaka, pokojeg potoka i sela i pokojeg grada! Samo avlije ostaju iste ... Doduše, zna da bude pošteđena i nečija čikma.

Sarajevo , ljeta Gospodnjeg 2015

DANILOV OPRKANJ DANILOV OPRKANJ
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article

Archives

Articles récents