VELIKI DAN
24.mart 2016

Haški tribunal osudio je danas Radovana Karadžića (71), bivšeg predsednika Republike Srpske, za zločine u Bosni i Hercegovini na 40 godina zatvora. Veće je osudilo Karadžića za 10 od 11 tačaka optužnice, uključujući i genocid u Srebrenici. Karadžić je osuđen za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju i prisilno preseljenje. Nije osuđen jedino za za genocid u 7 opština u BiH.

Preko vođe je osuđen čitav projekat pravljena Republike Srpske jer i nije do realizovao sa svojim bliskima " progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju i prisilno preseljenje" nesrpskog stanovništva.
Na žalost u zločin nije uključena patnja srpskog naroda i sve posljedice koje je ova narod trpio zbog politike zla u koje ih je uvukao ili prisilio ovaj vođa zajedno sa svojim bliskima. Mislim da će osuda srpskog naroda koji se javno odriče zločinca biti najveća kazna. A narod ne može misliti drugačije ako mu se da sloboda.

Pozivam sve prijatelje da se pridruže u daljoj borbi za istinu i ljudskost na Balkanu i dižem čašu u slavu časti, ljudskosti i poštenja!

25.mart jutro

ŠTA NAŠI HOĆE? Da Hag osudi Karadžića, rasturi Republiku Srpsku, otjera nacionalne stranke onih drugih, pohvata tuđe lopove i petljaroše a poštedi "naše"? Da nam Hag poveća nacionalni dohodak na nivo koji će svima dati kruha i da nas Evropska zajednica usvoji i pokloni koliko nam treba ..a mi da nastavimo spavati uljuljkani u misao o nepravdi i zlu "onih drugih"?

Da nas podsjetim : za sve koji ne žive u BiH mi smo jedna zemlja, jedan Bosanski narod jer je jedna država i svi problemi su naši problemi zajednički svima.

Niti smo "muslimani" (Bošnjaci) ni Srbi ni Hrvati nego Bosanci u državi koja se zove Bosna i Hercegovina. I država je toliko mala da je mnogima i beznačajna.

Sada , ako se ovo primi na znanje možda se nekome negdje probudi svijest o tome sami svoju kuću treba da čistimo. ONI su uradili za nas šta su mogli: Posvetili su godine da se istraži i dokaže zločin. Dali su nam mnogo više mjesta i značaja nego što možemo obzirom na veličinu zemlje da imamo.

Ovo dalje je na nama. Ali umjesto da se zahvalimo i počnemo čišćenje mi nastavljamo da kukamo!

Našoj agoniji , jer to i nećemo, njom se hranimo, nema kraja!

NB, jutros

Retour à l'accueil