KRALJEVA SUTJESKA

Uhvatila nas omorina na putu i kada stigosmo pred manastir u kome danas žive ukupno trojica u zaređenih franjevaca, zatekosmo zaključana vrata. Ispod manastira teče bistra Trstionica, miris četinara i trava u zraku. Udišemo Kraljevu Sutjesku ("Curia bani",) sklonjene ispod razgranatih krošnji uz široku stazu koja vodi do nekoliko redova zidova od kamenja povezanog cimentom...tu su nekada bili dvori Bosanskih kraljeva. Stjepan Dabiša među ostalim! U meni radost da eto i ja imam u svojoj zemlji kraljeve dvore pa makar i u nekoliko samo zidova ...64 mi je godine, ko djecu nas vodali na svakakve ekskurzije ali nikada da obilazimo historijske vjerske objekte pune krasnih umjetnina, knjiga i istorije niti da vidimo kule i dvorce naših kraljeva. Eh kako se samo naslijeđe čuva u drugim zemljama a mi pretrčavali preko svega što nije bilo od Tita; za muslimane od kojih sam potekla, što nije bilo muslimansko.
Elem, većini u Bosni, iz raznoraznih razloga i zbog raznih vjera i nevjera, potanka istorija pamćenja :)
Na našu sreću stigoše autobusi sa Splićanima, "Hrvati došli da obiđu Hrvate izvan domovine Hrvatske", tako mi rekoše, sa njima je kustos koji i nama širom otvori vrata. Uslijedila je prekrasna priča o Bosni Srebrenoj i katolicima naše zemlje koji su, za razliku od muslimana i pravoslavnijh najviše vezani za našu daleku prošlost , toliko da su čak kraljicu Katarinu,. udovu Stjepana, proglasili svetom i svake godine se u oktobru okupljaju ovdje na dan Katine smrti.

U biblioteci manastira koji je više puta spaljivan, rušen i ponovo građen ima knjiga od prije 400 godina! Čuvaju se i fermani i još mnogo toga, sve do govora Tita, ... pa i jedna ikona Crne gospe za koju mi fratar ne znade dati obrazloženje. Poveza je sa Solomonovom "Pjesmom nad pjesmama" i reče da je pocrnila od silne ljepote u koju je teško bilo gledati!
Sklonih u stranu smiješak i nastavih da dalje uživam pri svakom pogledu i eto, sa zakašnjenjem od 40 godina, upoznajem moju domovinu.

Uz makadam i planinu stiže se do Bobovca , Južni dvori, gdje su živjeli naši kraljeviTomaš i Tvrtko Kotromanić, a danas još može da se vidi kula , zidine i mali mauzolej Kotromanića! Ali vrućina nas zaustavi. Možda je zaustavila i Srbijance sa Carom Dušanom nekada davne 1350 sa velikom vojskom što navališe ali se kućama vratiše ko popišani.

Zapisah da mi valja do Bobovca da se poklonim Kotromanićima gdje je nađeno 13 zemnih ostataka pokopanih kraljeva. A tako, akobogda, da si protegnem korjene dobro do prije petnaestog vijeka i još više ojačam ovaj lijepi osjećaj Bosne u meni!

Ovo je prvo i obavezno hodočašće, nas Bosanaca, pomislih. ako hoćemo da nam Bosna prohoda. Kada mogu Splićani do nas zar nije red da mi prvi sami sebe obiđemo!


Zapisala na 29. maj 2016. ljeta gospodnjeg

Ostaci Kraljevskih Dvora i franjevački manastir u Kraljevoj Sutjesci
28.5.2016

KRALJEVA SUTJESKA
Retour à l'accueil