CHARLES LE BRUN, slikar Kralja sunca

Charles de Brun, rođen i umro u 17.stoljeću u Parizu, bio je slikar Kralja Sunca i Velikog Stoljeća, osnivač Kraljevske akademije slikarstva i skulpture, direktor manufakture u Gobelanu, kreator Galerije ogledala u Versaju i genije još mnogo, mnogo toga...

U nedjelju popodne, augusta 2016, 345 godina poslije godine u kojoj je s ljubavlju slikao "Konjički portret kancelara Seguier-a", svoga mecene i prijatelja, sjedim u Galeriji Louvre-Lens i gledam sliku, ustvari, živim u njenoj nadnaravnoj ljepoti izvan svakog vremena.

Sa slikama je kao sa muzikom kada je odistinska kreacija, izvuče te iz vremena u drugi svijet izvan ovoga, svijet apsolutne ljepote iz kog je došla ili u koji odlazi.

Na klupi sam ispred kancelara, ne mičem se, fiksiram sliku, ne uspijevam da se bavim ni tehnikom ni detaljima, sve je ispred mene jedno, samo jedan doživljaj. Potpuno mi je jasno da se radi o remek djelu; i slikarima, kao i piscima, često se desi da im je sav rad u stvari priprema jedne slike i sve što jesu prije i poslije napravili je u njenoj sjenci. Zaista, Charlesov " Kancelar ..." je dovoljan za izložbu sa jednom slikom, nasmiješim se nekim svojim sjećanjim na razgovore sa drugarima ovog ljeta u Sarajevu.

U nedjelju 13. augusta 2016, nedjelja poslije podne, sjedim sva sam blažena ispred Charlsevog Kancelara, nemam želju da se vratim, ne mogu da se pomaknem, ne želim sa ovoga mjesta.

Lens, nedjelja 13.august 2016

CHARLES LE BRUN, slikar Kralja suncaCHARLES LE BRUN, slikar Kralja sunca
CHARLES LE BRUN, slikar Kralja suncaCHARLES LE BRUN, slikar Kralja suncaCHARLES LE BRUN, slikar Kralja sunca
Retour à l'accueil