Ne znam da išta daje tako jak doživljaj sopstvena postojanja kao ljubavni jad. Jutro, NJEGA (NJE) NEMA, dan se protegao u nedogled a ti čim progledaš uzdahneš "živim a nema ga", tuga ti preplavi tijelo! Sav rad izgleda besmislen, teško je ustati, vrijeme je ispunjeno tim "nema ga". Često nastavljaš spavati naglavačke umotan u posteljinu želeći da nestane osjećaj da je život u tebi muka postojanja u samoći koja kao živo tijelo, dotakneš li je, boli..

Kada se konačno, digneš nemaš potrebe ni da se umivaš ni da pereš zube, tuš te rasplače jer ćeš baciti pogled na tijelo koje je ON (ONA) volio i koje je izgubilo radost. Počinješ i samu sebe mrziti. Jedino svjesno trošenje života za tebe je hod do frižidera: tada sipaš sok ili vadiš neki sir ... bezvoljno žvaćeš, pa onda opet žvaćeš; dok pljuvačka vlaži komada kruha u ustima začudo ipak, osjećaš ukus hrane koju ti je teško progutati. Dalje hodaš po kući, sjediš na zahodu ili fotelji, sve ti je isto, plačeš NEMA GA (JE). Televizija ostaje isključena, knjiga zatvorena,

Kada prijatelji zovu dižeš slušalicu i kažeš "nemam volje" , češće se opravdavaš "život mi nema ukusa" ... Za to vrijeme izvan tvoje sobe 7 milijardi Zemljana troše svoj dan, rađaju se, brinu, sastaju i rastaju, vole i umiru ali NJEGA (NJE) NEMA pored tebe i ti ne možeš nigdje iz svoje tužne kože.

Eto sve je obojeno isto, potpuno sivo i smisao življenja ti je, bez sumnje, da postojiš da bi se mučio(la) i plakao(la) ... Naravno, gledano spolja, živ si, tvoja krv kap po kap i dalje teče. Za susjeda na korak od tebe sa stanom preko puta ti si, kao i on tebi, jedan od onih 7 milijardi koji se bude, vole, ponovo žive ili umiru da od toga on(ona) nema ništa, čak ni pomisao na tvoje (njihovo) postojanje.

A sva umjetnost življenja je upravo u spoznaji svog i tuđeg postojanja, usvajanje saznanja da je život u svima nama pojedinačno tek djelić ukupnog, infinitezimala, vjerovatnoća od 1/7 milijardi i što nas je više zajedno ona se sabira - jači je osjećaj i veća je vjerovatnoća postojanja.

Čak i kada tog JEDNOG(JEDNE) više nije sa nama ima uvijek tih istih drugih težinskog faktora 1/7 milijardi uz koje naše življenje, dio Ukupnog, ako smo zajedno postaje vjerovatnije, tim i značajnije.

NB, jutros

OPSTANAK
Retour à l'accueil