Jedan od mojih sinova u zadnje vrijeme izvuče odnekle riječ i onda je kao poštapalicu koristi gdje treba i ne treba a ja se ljutim. Kako je oduvijek volio da mi čorlući može biti da to radi namjerno da bi se nešto dešavalo u ravnoj liniji života otkako ne radim.
Tako ima nekih dvije sedmice kako je počeo sa frazom " treba se organizovati" koju mi servira kad god dođe kod mene. A tu može kako ko hoće: sjesti, jesti, gledati neki film , uzeti pa čitati, mene zahebavati .... nema fiksnog ni vremena ručka ni večere, čak se i kafa kuha kad ko hoće, svi koji dođu su slobodni da odu u kuhinju i sebi pristave đezvu. Elem već pri njegovu ulasku u kuću čujem " treba se organizovati " ...i tako za ručak, za izlazak , za večeru , ja šizim, nekada kažem "hebi se, organizuj se kod sebe" , nekada se pravim da ne čujem, nekada se naljutim pa kažem "ako ti se ne sviđa a ti ne dolazi" ..Sve tako, sin se nasmije, i eto ga opet. Nekako sebi umišljam da mnogi i vole doći kod mene jer su uvijek dobro došli i slobodni od moje organizacije.

Jutros pročitah napis Predraga Fincija, blog www.libreto.rs , u kome piše "Ne mogu sa sigurnošću reći griješim li kada mislim o nuždi rata, ili kada se prisjetim sreće mira. Najbolje neka svatko kaže za sebe kako mu je bilo prije, a kako poslije". Pročitah, zastadoh da se izjasnim kako Predrag preporučuje ali moja prva pomisao bi, na moje iznenađenje: "Treba se organizovati!".

U nastavku dumanja pronađoh da nekima i ovako, ašćare, kao meni u mojoj kući, prija da radi šta i kako hoće. Da tako nije ne bi takvoga državna (u)nereda danas u BiH, za razliku od onoga prije, ni bilo, baš kao ni kod mene. A malo dalje u mislima shvatih da mene baš puno i ne interesuje nečije izjašnjavanje kako je bilo a kako nije! Važno je samo šta se može i kako će se sada jer ono drugo "pohujalo sa vihorom".

Smiješeći se, mislim na sina, "dobra fora, treba se organizovati, tako je sine" , kažem, i uz slaganje poslah sinu jutros u maglovitu danu nekoliko iskrica materinske ljubavi.

NB, nedjelja, oktobar 2016

TREBA SE ORGANIZOVATI
Retour à l'accueil