Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

DNEVNIK OSTARJELE FRAJLE

DNEVNIK OSTARJELE FRAJLE

journal femme bOsniaque Poesie Aphorismes Dnevnik Bosna aforizmi Poezija Kratke priče

GOVORI SRCA

Publié par Nermana BEGAGIC sur 22 Janvier 2018, 08:19am

 
Tražeći kako ispuniti prazan, ohladjen i sumoran prostor golih grana i siva neba nedjeljnog predvečerja januara 2018. zvukom, biram na Youtubu Bahov koncerto za dvije violine 1043. Već uz prvi zvuk koji puni sobu i zakovitla zrak. sve postaje pokret.  Preda mnom se otvaraju vrata za ulaz u drugi svijet i ja zadivljena gledam unutra. Bachovu muziku. Oduvijek je vidim.
 
Onda, dok odmaram malo sumornu dušu na valovima zvuka, poslije dugo vremena sjetim se dragog oca Georga, prijatelja koji je strastveno zaljubljen u muziku Mozarta pokušavao godinama da je slika. Salcburški koncert Mozarta je, na njegov zahtjev na dan njegove sahrane, ispunjavao prostor crkve u kojoj je pedeset godina službovao. Kada sam ušla da odslušam posmrtnu misu čuo se glas nekog od pet fratara, njegovih kolega, koji su na mjesto tuge zbog odlaska starca koji je strasno volio i ljude i život, pokušavali reklamirati žrtvu za čovjeka Isusa Hrista. Za to vrijeme muzika Mozarta koja je dolazila iz pozadine, je na sve govore, ma koliko bili službeni i lišeni osjećaja, ubacivala pune šake šarenih konfeta svjetlosti sve do kovčega u kom je ležao naš prijatelj pokriven dugom bijelom crkvenom haljom sa širokim rukavima koji su visili sa strana sve do kamenih izlizanih ploča poda. Iznad kovčega, u prostoru ograđenom hladnim kamenim zidovima i slikama Isusova puta do Golgote presijavala se svjetlost. Gledajući, učinilo mi se da je tada , po prvi put, otac George uspio da naslika Mozarta.
 
Večeras, dok slušam koncerto za dvije violine Baha razmišljam kakva bi slika bila uz ovaj pokret misli i zraka koje pokreće... Nisam sigurna jer nemam inteligenciju slikara ali znam da bih uz Baha uvijek bojila platno toplim, punim bojama masne zemlje i bojama rađanja.
 
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article

Archives

Articles récents