Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

DNEVNIK OSTARJELE FRAJLE

DNEVNIK OSTARJELE FRAJLE

journal femme bOsniaque Poesie Aphorismes Dnevnik Bosna aforizmi Poezija Kratke priče

Zapis o Izuzetima

Publié par Nermana BEGAGIC sur 3 Février 2016, 09:57am

Catégories : #DNEVNIK

I kada navodno, pričaju kako ONI nisu isti, kako su iznad svega nalazim ih. Nalazim u nekoj riječi koju su promijenili da bi pokazali svoju istočnu, zapadnu ili "bošnjačku" forsiranu varijantu jugo-jezika, nalazim kada istom ljubaznošću intervjuišu zločinca i borca za čovjeka, kada uopštavaju i prstom ukazuju na SVE jednake, kada nam se prodaju frazirajući, kada ne kažu da je smeće ono što je neko od njihovih pokušao da proda, aplaudiraju svemu od onih iz istog sloja (samo kada se dobro plati i bilo ćemu drugom)... Poznam ih po onom što nikada ne pišu ili kažu, kada se obruše samo na ono našto su se već svi obrušili, kada uzdižu uopštavajući, sve uopštavajući, kada čekaju da zakon kaže riječ da bi potvrdili da su i oni znali, njih koji nisu, po tvrdnji, ni u čemu nikada učestvovali ali su zdušno sa svim saučestvovali! Nalazim ih u masnim slovima podebljane na portalima, u tv intervjuima, iza muzeja, na promocijama, u Odborima i udruženjima, na "kulturnim" događajima, na društvenoj mreži sa mnogobrojnim lajkovima, ali nikada u direktnoj borbi, nikada na protestima...
Vidim ih kako se i dalje svim silama trude držati iznad i po strani, u društvu samo onih koji su po nivou "njihovi", kako jedan drugome povlađuju javno a iza javnosti služe da održe ega sebe koji su "iznad" i "izvan" svih i svega. Tvrde da su intelektualci, obespravljena društvena krema najezdom prodanih "sluga" režima a ja konstatujem da su svojevoljno adaptirali svoj rječnik istočnoj, zapadnoj ili "bošnjačkoj", sve forsiranim varijantama jugo-jezika, i da ima, za sve nas vitalnih tema, o kojima nikada ne govore.

Nalazim ih posvuda, prepoznajem i tužno se osmjehujem, jer sve je to tek pozorišna scena, tako se samo, misleći da nas, a sebe zavarava, ta njihova "uzvišena" nedodirljivost pliva po površini i ne dolazi ni od, ni do čovjeka.

NB, 3.februar 2015.

R.A.G.E. , Hippodrome Douai, januar 2016

R.A.G.E. , Hippodrome Douai, januar 2016

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article

Archives

Articles récents