Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

DNEVNIK OSTARJELE FRAJLE

DNEVNIK OSTARJELE FRAJLE

journal femme bOsniaque Poesie Aphorismes Dnevnik Bosna aforizmi Poezija Kratke priče

HAJDEMO CURICE, HAJMO DJEČACI .

Publié par Nermana BEGAGIC sur 8 Décembre 2012, 05:16am

Catégories : #DNEVNIK

A sto se tice Muhameda on nije bio sveti posrednik u kontaktu sa Bogom nego je "preko srca" dobio Objavu (nije li tako i Tesla imao otkrica) a posrednik Bozji je bio andjeo
(Gabriel). Sam Muhamed je insistirao da se njegova licnost i zivot NE SMIJU OBOZAVATI niti smatrati ikakvim bozanstvom.Dakle Muhamed nije svet niti je nedodirljiv u svom zivotu, sebe je smatrao jedankim svim drugim ljudima podloznim i greskama kao i dobru. I on kao i svi muslimani se smatraju bozijim robovima i svi su pred Bogom jednaki u pravima ali i u obavezama. U Islamu je Muhamedov zivot primjer religiozne prakse a njegova tumacenja Objave, nazvane Hadisi postovana ali nemaju nikakvu svetost.

To sto su se poslije njegove smrti stvorile dvije linije nasljednika (on je bio i vladar velike zemlje) , od te dvije linije nastala dva Islama (siti i suniti) koji su i dan danas smrtni neprijatelji, to sto su se generacije , posebno u arapskom svijetu posluzile u cilju vladanja ljudima ajetima o uredjenju civilna drustva za vrijeme godina vladanja Muhameda i 1400 godina poslije to su sada stvari za diskusije u koje ne bih da se upustam. I ovo sada sto pisem znam da ti ne trebas i da to sve znas ali eto pisem jer mi srce dira i jer ne volim to pretvaranje islama u drustvo slicno katolicizmu u uredjenju vjerske prakse po strogoj hijerarhiji u kojoj je na vrhu Vatikan i njegove krvave katakombe. Naravno da u pravoslavlju kao drugoj grani iste krscanske vjere nalazimo iste elemente upravljanja ljudima i sudbinama koje prekoracuju znacajno samo Isusovo ucenje i Bogme podosta krvi.
Muhamed je zabranio da mu se lik slika ne zbog zatite sebe kao depozitne marke nego da ne bi doslo do njegova obozavanja kao sto je ucinjeno od ljudi sa predhodnim mesijom Isusom zasto i jeste bilal potreba za jos jednim mesijom kako je obrazlozeno u samom Kuranu. Ne treba zaboraviti da sam Isus nikada nije govorio ni o svojoj svetosti ni o sebi kao bozijem sinu i da je Muhamed , po obrazlozenju, odredjen poslije da bi ispravio tu ljudsku gresku-grijeh da se covjek proglasi bozijim sinom, dakle Bogom.
A Isus se postuje kao jedan u nizu mesija. Ako se bolje zadubimo u tekst svetih knjiga naci cemo da se u stvari uvijek radi o istom ucenju a da su sve ostalo tek nijanse.
Covjek ima tendenciju da sve sto mu dodje u ruke prilgodi svojoj iskonskoj potrebi vladanja ljudima i ako hoces iskreno vjerujem duboko da su u prvom redu u dzehenemu mnogi popovi, fratri, pape i patrijarsi kao i hodze , muftije i reisi itd koji su se docepali moci u ime vjere vladali ljudima i sijali zlo.
Eto!
Zenica, 18.novembar 2012
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article

Archives

Articles récents